AŞURE, AKIL VE TEMEL BİLİMLER

mine miski

Resim

Tek tek buğdayı, şekeri, diğer malzemeleri yan yana, alt alta, üst üste koymakla aşure olmuyor; bu bileşenlerin tamamı elimizin altında ve gözümüzün önünde olduğu halde… suyu fazla koysanız bişeye benzemiyor, ısıyı fazla tutsanız yanıyor; bileşenlerine büyüteçle, mikroskopla bakmak, tek bir buğdayı oluşturan nişastayı ve dahi karbonlarını ya da içine konan şekeri oluşturan karbonları ayrıştırmak, aşurenin dilimizin papillalarında yer alan sinir uçlarında oluşturduğu özgün tadın karşılığını açıklamıyor; üstelik, bu veya bir başka şeyin tat ve duygu alanımızda bazı çağrışımlarla bizde oluşturduğu, özel hoşlanma veya iğrenme vb yaşantılarımızı…. daha pek çok şeyi de bu karmaşık anlamlandırma sistemimize ekleyebiliriz… ve bir çok unsuru, içinde olduğu ve/veya oluşturduğu sistem içinde, etkileşimleri ile birlikte bütünlüklü olarak değerlendirmezsek anlamamız zorlaşıyor…

Nihayetinde, ister sinir sistemi, sindirim sistemi ve diğer biyolojik sistemlerimiz, ister doğadaki diğer canlı veya cansız sistemler, temel bilimler aracılığıyla incelenmeye, anlaşılmaya çalışılıyor ve bildiklerimiz ne kadar çok olsa da bilemediklerimiz ya da henüz anlayamadıklarımız muhtemelen…

View original post 108 kelime daha

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s